In de wereld van de digitale fotografie zijn er veel verschillende fotoformaten waaruit je kunt kiezen. JPEG, TIFF, RAW… de lijst gaat maar door. Waarom is het dan belangrijk om alle bestaande fotoformaten te kennen? Het antwoord is eenvoudig: omdat elk formaat zijn eigen unieke voordelen heeft die van pas kunnen komen, afhankelijk van de situatie. Hier volgt een kort overzicht van enkele van de populairste fotoformaten en waarvoor ze het best kunnen worden gebruikt.

JPEG
JPEG is een van de populairste fotoformaten, en daar is een goede reden voor. JPEG-bestanden zijn klein, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden overgedragen en opgeslagen. Ze zijn ook compatibel met zowat elk beeldbewerkingsprogramma. JPEG-bestanden zijn echter ook verliesgevend, wat betekent dat ze elke keer dat ze worden opgeslagen wat kwaliteit verliezen. Daarom worden JPEG’s het best gebruikt voor foto’s die niet te veel worden bewerkt of op groot formaat worden afgedrukt.

TIFF
TIFF-bestanden zijn lossless, wat betekent dat ze niet aan kwaliteit inboeten wanneer ze worden opgeslagen. Dit maakt TIFF’s ideaal voor foto’s die veel worden bewerkt of op groot formaat worden afgedrukt. Het nadeel van TIFF’s is dat ze veel groter zijn dan JPEG’s, waardoor ze omslachtig kunnen worden overgezet en opgeslagen.

RAW
RAW-bestanden zijn de grootste van alle fotoformaten, maar bieden de meeste flexibiliteit bij het bewerken. Dat komt omdat RAW-bestanden alle gegevens bevatten die door de sensor van uw camera zijn vastgelegd, terwijl JPEG’s en TIFF’s gecomprimeerde versies van die gegevens zijn. RAW-bestanden geven je ook meer controle over zaken als witbalans en belichting wanneer je ze bewerkt. Het nadeel van RAW-bestanden is dat er speciale software voor nodig is om ze te openen en te bewerken, waar niet iedereen toegang toe heeft.

Zoals je ziet heeft elk fotoformaat zijn eigen unieke voor- en nadelen. Bij de beslissing welk formaat u voor een bepaalde foto wilt gebruiken, is het belangrijk rekening te houden met zaken als wat u met de foto wilt doen en hoe groot de foto moet zijn. Als u alle bestaande fotoformaten kent en weet hoe u ze moet gebruiken, haalt u het meeste uit uw digitale foto’s!

De waardering van www.fotobister.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 526 reviews.