Misschien heeft u gehoord dat röntgenapparatuur op vliegvelden uw film kan beschadigen, maar is dat ook zo? In dit artikel gaan we dieper in op de wetenschap achter scanners op luchthavens en op de vraag of ze al dan niet een bedreiging vormen voor uw analoge film. We zullen ook tips geven over hoe u uw foto’s kunt beschermen tijdens het reizen.

1. Het onderwerp van röntgenapparaten op luchthavens en hun potentieel om analoge film te beschadigen.

Of u nu een professionele fotograaf bent of gewoon graag kiekjes maakt, de gedachte dat uw geliefde analoge film wordt beschadigd door röntgenstralen op luchthavens kan verontrustend zijn. In dit bericht gaan we dieper in op de wetenschap achter deze machines en bespreken we strategieën om uw film tijdens het reizen te beschermen. Of u nu uw kostbare beelden in een loden doos moet verpakken of gewoon extra voorzichtig moet zijn wanneer u ze in uw bagage stopt, er zijn stappen die u kunt nemen om uw foto’s veilig te houden. Dus als u zich zorgen maakt over röntgenapparaten die uw analoge film verpesten, lees dan verder.

2. De wetenschap achter hoe röntgenstralen werken, en hoe ze uw film kunnen beïnvloeden.

Het is een weinig bekend feit dat röntgenstralen uw film kunnen beschadigen. Dit komt doordat röntgenstralen werken met ioniserende deeltjes, die de chemische bindingen in uw film kunnen afbreken. Hoewel schade door röntgenstraling meestal niet blijvend is, kan het wel resulteren in een verminderde beeldkwaliteit. Dus als u van plan bent om film mee te nemen op uw volgende vlucht, zorg er dan voor dat u het goed beschermt!

3. Tips om uw foto’s te beschermen tijdens het reizen, zoals het gebruik van een beschermhoes of -tas, het vermijden van het plaatsen van uw film in de ruimbagage

Als u een fotograaf bent die nog met film werkt, vraagt u zich misschien af of röntgenstralen op de luchthaven uw kostbare filmrolletjes kunnen beschadigen. Het goede nieuws is dat röntgenstraling over het algemeen geen noemenswaardig effect heeft op analoge film. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om uw foto’s tijdens het reizen verder te beschermen.

Zorg er om te beginnen voor dat u een beschermend hoesje of zakje voor uw film gebruikt. Zo wordt uw film beschermd tegen mogelijke blootstelling aan röntgenstraling.

Het aanvragen van een handinspectie voor uw films is een gemakkelijke manier om er zeker van te zijn dat ze worden gecontroleerd door iemand die begrijpt wat er op het scherm staat. Er zijn misschien luchthavens waar deze dienst niet beschikbaar is, maar u zult hem hoogstwaarschijnlijk vinden in andere landen en locaties waar meer beveiligingspersoneel rondloopt! Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw film veilig op uw bestemming aankomt. En vergeet niet dat de traditionele röntgenscanners die worden gebruikt om handbagage te controleren, veilig zijn voor alle films behalve de films met de hoogste snelheid, zoals 800 ISO en hoger. Dus als u iets onder 800 ISO hebt, kunt u het prima laten scannen.

Wij raden u aan geen films mee te nemen in uw ingecheckte ruimbagage, omdat de röntgenapparaten die voor het scannen van deze tassen worden gebruikt krachtiger zijn dan de scanners voor handbagage en de kans op beschadiging van uw film veel groter is.

Conclusie

In het algemeen is het onwaarschijnlijk dat röntgenapparaten op luchthavens uw analoge film beschadigen, zeker als deze films niet hoger zijn dan 800 ISO. Er zijn echter enkele maatregelen die u kunt nemen om uw foto’s tijdens het reizen te beschermen, zoals het gebruik van een beschermend hoesje of tasje. Als u zich zorgen maakt over schade door röntgenstralen, kunt u ook vragen om uw film met de hand te laten inspecteren bij de veiligheidscontrole. Met de juiste zorg en aandacht kunt u jarenlang veilig van uw analoge film genieten.

Filmrolletje volgeschoten?

Is je filmrol vol? wist je dat wij die ook voor je kunnen ontwikkelen, scannen en afdrukken? Klik hier voor meer informatie.

De waardering van www.fotobister.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 526 reviews.