Misschien had je het al via onze Facebook pagina gezien, sinds kort verkopen we in de winkel twee leuke nieuwe items.
Het gaat om een bouwproject waarbij je zelf een werkende retro camera gaat bouwen. We hebben twee versies beschikbaar.
De eerste versie is een advent kalender met 24 deurtjes. Als je die op 1 december begint te openen heb je op kerstavond een
werkende camera. De tweede versie is dezelfde camera maar dan verpakt zonder advent kalender.

HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR

Ikzelf heb ook een advent kalender gekregen en vond het zo’n leuk idee dat we besloten hebben deze in de winkel te gaan verkopen.
Maar voor dat je het kan gaan verkopen moet ik natuurlijk wel even kijken of alles wel werkt. Dus ben ik de camera zelf gaan bouwen. Ik had niet het geduld om 24 dagen te wachten. Dus ik ben alle deurtjes maar gaan openmaken.

Het was even onduidelijk waar de handleiding verstopt zat, maar die bleek later toen ik iets beter keek onderin de doos te zitten. De handleiding is geschreven in het Engels maar er zitten hele duidelijke plaatjes bij. Zelfs zonder tekst is daar wel uit te komen.

HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR
HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR

Je begint met de zijkanten van de camera. Daar zitten de knoppen om de film door te spoelen, daarna is de voorkant aan de beurt. u ziet op de foto een glaasje wijn staan. Dit had ik wel nodig om de volgende stappen in de installatie te gaan doen, namelijk de sluiter.

Ik moet toegeven dit is wel even een gepriegel maar veertjes, maar uiteindelijk ben ik ook hier uitgekomen. Helaas liep het op dit punt even spaak omdat ik een onderdeel miste.

HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR
HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR

Een mailtje naar de fabrikant waarin je aangeeft met welke dag wat mis is, is de uitkomst. Binnen een paar dagen had ik het ontbrekende onderdeel in huis. Op dat moment hadden we de kits nog niet in de winkel. Maar dat is nu wel het geval en we hebben genoeg reserve onderdelen.

Uiteindelijk heb ik met behulp van wat video’s en de handleiding de sluiter werkende gekregen. Dit was dan ook het moeilijkste gedeelte van het hele project. Ik ben in totaal zo’n 8 uur bezig geweest om de camera te bouwen en werkende te krijgen. In de doos zaten ook nog een paar leuke extraatjes.

Het volgende is een filmpje laden in de camera. Het advies is een 400 ASA rol te gebruiken. Let op de filmrol wordt niet meegeleverd, maar die hebben wij wel voor je in de winkel. De sluitertijd kan niet aangepast worden dus al je wilt spelen met verschillende belichting zul je daarvoor een ander filmrolletje moeten gebruiken van b.v 800 asa. Wel zit er een adapter in de lens die je kan verwijden en dan kan experimenteren met verschillende diafragma waardes.

HAYNES RETRO CAMERA KIT ADVENT CALENDAR

Ik heb een filmrolletje volgeschoten en het resultaat viel me niet tegen. Ik geef wel als tip om een statief te gebruiken. De camera heeft hier ook een aansluiting voor. Hieronder wat “kiekjes” die ik gemaakt heb.

De waardering van www.fotobister.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 526 reviews.